Dirigent - mannenkoor

Hoofdmenu:

Jos van der Kooy

Jos van der Kooy (1951) is sinds 1973 actief als  koordirigent.
In de Engelse Kerk aan het Begijnhof in  Amsterdam richtte  hij een  nieuw koor op dat in korte tijd zestig leden telde.
Met die zangers voerde hij veel Engelse  koormuziek uit.
Toen hij in 1981 organist werd in de Westerkerk in Amsterdam kreeg hij ook daar de opdracht een  nieuw koor op te richten dat hij nog steeds dirigeert.
Met dit koor voert hij werken uit van onder andere Haydn, Mozart, Mendelssohn, Franck, Vaughan Williams, Britten en Rutter.
Van dit koor, Cappella Westerkerk,  maakte de EO in 2016 opnamen opnamen voor het televisieprogramma Nederland Zingt.
Die kunt u bekijken op https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/358503/Nederland_Zingt.html
Kenmerkend voor zijn stijl zijn lange muzikale lijnen, dynamiek en een uiterst duidelijke uitspraak van de zangteksten.

Over zijn benoeming tot dirigent van het Stedelijk Mannenkoor ZANG EN VRIENDSCHAP  te Leerdam zegt Jos:
“Het was voor mij een grote verrassing door het bestuur van ZANG EN VRIENDSCHAP gevraagd te worden om hun dirigent te worden.
Ik was verbaasd en vereerd tegelijk. Na een aangename kennismaking  met  de  bestuursleden besloot ik  de uitdaging aan te gaan.

Het werd me al gauw duidelijk dat het koor een hechte vereniging is.
De mannen zijn heel gemotiveerd om te zingen in goede onderlinge verhoudingen.
Het koor heeft een opvallend goede pianobegeleider in de persoon van Marjan Fey, die ik al langer ken.
Ik zie ernaar uit om met leden, bestuur en  Marjan te werken aan mooie concerten  voor de Leerdamse  gemeenschap.
Ik begrijp dat de concerten een groot publiek trekken.

Het zingen in ziekenhuizen en andere instellingen is ook iets dat mij erg aanspreekt, als koor wil je toch midden in de gemeenschap staan.
Ik heb er zin in het  muzikale avontuur met leden en bestuur aan te gaan.
Graag wil ik zangers uit Leerdam en wijde omtrek  oproepen dit avontuur met ons aan te gaan.
Kom eens een avond meezingen, u bent van harte welkom! Tot op heden dirigeerde ik gemengde koren.
Deze koren hadden altijd veel  mannelijke leden, soms  waren er meer mannen dan vrouwen lid, dat is nogal tegen de landelijke trend in.
Blijkbaar spreekt mijn aanpak mannen aan. Wat die aanpak is? Met elkaar gaan voor een uitvoering die mensen ontroert.
Dat doe je door te repeteren in sfeer waar zang door vriendschap wordt gedragen.
Zo wordt elke repetitie een feest en elk optreden een blij vooruitzicht dat je streelt!”
Voor de C.V. van  Jos van der Kooy verwijzen we u  naar zijn website www.josvanderkooy.com
Op YOUTUBE staan veel opnamen van Jos als organist.

PIANISTE MARJAN FEY

MARJAN FEY is geboren in Stad aan ’t Haringvliet.
Zij studeerde hoofdvak piano aan het Hilversums conservatoriumbij Matthijs Verschoor,
en aan het Amsterdams conservatorium bij Willem Brons.
Voor stijl en improvisatie studeerde ze bij de Haarlemse organist van de St. Bavokerk Klaas Bolt. Bij de bekende zangpedagoog en dirigent Frans Schoutenstudeerde zij koordirectie. Zij is al meer dan 20 jaar onze vaste pianiste. Gedurende vele repetities en optredens begeleidt zij ons koor op virtuoze en zeer enthousiaste wijze. Zij begeleidt , is repetitor en dirigeert diverse koren met uiteenlopende genres muziek in het binnen en buitenland. Daarnaast vormt  zij een duo met hoboïst Hans Kapaan. Als organiste is zij verbonden aan de Pieterskerk te Beesd en de pittoreske kerken te Acquoy en Ophemert.